Pohanka patří mezi naše tradiční suroviny a v dobách dřívějších se konzumovala běžně. Dnes patří pohanka do kategorie zdravá strava a často bojuje s nálepkou, co je zdravé, není dobré. Ale abychom nebyli na pohanku tak přísní, za její neoblíbenost může často nesprávný výběr při koupi a nesprávná příprava. Na co si tedy dát pozor?
Pohanku rozeznáte už podle barvy. Pokud má barvu světlou (světle zelenou), znamená to, že prošla mechanickým loupáním. Takovou pohanku stačí propláchnout teplou vodou a uvařit.
Pokud má barvu tmavší (tmavě hnědou) a je cítit kouřem, znamená to, že prošla při loupání vysokým teplem, kdy se samozřejmě ničí cenné látky běžně obsažené v pohance, ale hlavně zůstane jakási pachuť. Takovou pohanku propláchněte hned několikrát.
Pokud můžete, určitě si vyberte tu světlou, je chutnější.
Pohanka je přirozeně bezlepková potravina. Díky obsahu rutinu se doporučuje její konzumace především starším lidem, rutin má příznivý vliv na pružnost cév. Dále obsahuje měď, selen a mangan.
Nejčastěji seženete pohankové kroupy a pohankou lámankou. V prodejnách zdravé výživy ale můžete vybírat z mnohem širšího sortimentu. Vyzkoušejte například pohankové těstoviny, pohankovou mouku – je skvělá na palačinky, pohankové chipsy a lupínky, může být součástí směsí na pečení chleba, pohankový nápoj, vločky, kaše. Určitě si vyberete a tuto úžasnou surovinu zkuste zařadit do svého kídelníčku.
Loupaná pohanka = kroupy
Nejčastěji se používá jako běžná příloha. Vaří se v poměru 1 : 1,5-2 (na jeden díl pohanky, až 2 díly vody). Pohanku přeberte, odstraňte případná stébla, jiná semínka, kamínky. Důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, nebojte se dobře osolit, zalijte vodou a přiveďte k varu.
V tuto chvíli si můžete vybrat ze dvou způsobů přípravy (stejně jako u přípravy rýže).
Pohanku vařte cca 15 minut. Ke konci vaření ochutnávejte. Pohanka by měla být příjemně měkká, ale stále pevná na skus.
anebo
Pohanku duste. Přiklopené vařte 5 minut. Pak pohanku odstavte, neodkrývejte poklici a nechte dojít ještě asi 20 minut. Nebuďte zvědaví a nenakukujte pod pokličku, aby mohla pohanka v klidu změknout a vstřebat všechnu vodu.
Použijte jako přílohu k masu, k omáčkám, na přípravu rizota, do polévky. Opravdu skvěle se hodí například do bramboračky nebo česnečky.
Pohanková lámanka = nalomené části pohankových semen
Oproti pohankovým kroupám se vaří kratší dobu a může se lehce rozvářet. Postačí vám pár minut (3-4 minuty), poměr pohanky a vody je stejný jako u pohankovoých krup.
Použijte ji na kaši, nebo do karbanátků a sekané, do pomazánek.
Pozor! Pohanka na světle a vzduchu oxiduje, proto pohanku skladujte raději na tmavém místě.
Co se hodí k pohance?
Tradiční, pro někoho trochu výraznější suroviny, jako je česnek, cibule, houby, výrazné sýry, a bylinky.
Pohanka je stále živé zrno, takže je vhodná k nakličování. Dejte ale pozor, abyste nakličovali jen tu loupanou mechanicky (světlou)!
V obchodech se zdravou výživou seženete například i pohankovou mouku. Nezapomínejte, že pohanka má o něco výraznější oříškovou chuť. Použijte ji například do kořeněných buchet nebo cukroví. Zkuste třeba slané pohankové palačinky. Velmi oblíbené jsou i pohankové těstoviny.
RYCHLÉ RECEPTY Z POHANKY
Pohankové rizoto
- Uvařte pohanku podle návodu. (Rizoto bude ještě chutnější, pokud použijete zeleninový vývar místo vody).
- Na pánvi, na lžíci oleje orestujte cibuli, česnek, papriku, cuketu, hrášek (použijte oblíbenou zeleninu).
- Míchejte, až zelenina změkne.
- Přimíchejte uvařenou pohanku, osolte, opepřete, přidejte bylinky podle chuti.
- Můžete vmíchat i pár lžíc čerstvého sýru, posypat feta nebo kozím sýrem.
Tip! Pohanka skvěle chutná i v kombinaci s mačkanými nebo opečenými bramborami.
Pohanková pomazánka
- Uvařte pohankové kroupy podle návodu a rozmixujte. Nebo použijte pohankovou lámanku a nechte lehce rozvařit.
- Přidejte prolisovaný česnek, bylinky podle chuti, pepř, lžíci oleje a dobře promíchejte.
- Stejně jako u rizota můžete přidat lžíci čerstvého sýru nebo jiný sýr výraznější chuti.
- Pomazánka je výborná na chleba.