Přejdi na obsah
Vareni a recepty
Menu
  • Úvod
  • Recepty
  • Zajímavosti
  • Chytré vaření
  • Napište nám
Menu

Jak uvařit kuskus?

Zveřejněno v 14. 5. 202220. 1. 2023 od Redakce

Jak uvařit kuskus?

Těstovina, která se nevaří, pouze zalijte vařící vodou. Nejrychlejší příloha, základ salátu, zavářka do polévky.

Jak správně připravit kuskus

Chodíte stále dokola kolem této úžasné těstoviny, ale váháte, protože nevíte jak na ni?
Jakmile jednou kuskus vyzkoušíte, už jej nikdy neopustíte. Je naprosto jedinečný ve své rychlé přípravě a hodí se snad úplně ke všemu.

A ano, hned na začátku musíme zmínit, že kuskus patří mezi těstoviny. Ovšem na rozdíl od většiny ostatních druhů těstovin, které se musí vařit po určitou dobu ve velkém množství vody, kuskus naopak potřebuje přesné množství tekutiny, ve které se takzvaně zapaří a nabobtná.

Přesné množství vody je opravdu zásadní. Pokud totiž použijete vody málo, kuskus dostatečně nezměkne a nenabobtná. Pokud použijete naopak vody moc, kuskus se bude lepit a bude až příliš měkký.

kuskus

Příprava kuskusu krok po kroku

  • V hrnci rozehřejte malý kousek másla, nebo trochu olivového oleje.
  • Přisypte odměřené množství kus kusu a důkladně míchejte, až se všechna zrníčka obalí tukem. Zlehka osolte, dle chuti.
  • Zalijte vroucí vodou. Voda musí být opravdu vroucí a v přesném poměru. Množství vody odpovídá poměru 1:1,5. Tedy na jeden díl kus kusu použijte 1,5 dílu vody. Přeloženo do kuchyňského názvosloví, na jeden hrnek kus kusu, použijte 1,5 hrnku vody.
  • Promíchejte, přiklopte pokličkou a nechce odpočívat. Ideálně si hrnce vůbec nevšímejte, žádné nahlížení pod pokličku. Kus kus se musí dostatečně zapařit. Postačí k tomu 5-7 minut.
  •  Sundejte pokličku a vidličkou hotový kuskus načechrejte. 
  • ….a hotovo

Malý rozdíl v přípravě je, pokud si koupíte kuskus celozrnný, který na první pohled vypadá velmi podobně. Je o něco tmavší, má lehce výraznější chuť a rozdílné může být i jeho finální použití.
Zatímco bílý kuskus se více hodí k přípravě nákypů, nebo do dezertů, k přípravě kaší a samozřejmě jako příloha.
Celozrnný kuskus se používá hlavně jako příloha. Je tvrdší a ideální je, nechat jej minutu až dvě zvolna povařit, nebo o 2 minuty déle zapařit pod pokličkou.

kuskus-vareni

Pokud jste právě začali váhat, který zvolit, příliš se tím netrapte. Rozdíl je opravdu malý, pro někoho téměř neznatelný, záleží pouze na vás, který si zamilujete.

Tipy pro přípravu navíc: zkuste místo vody použít vývar, ochuťte kořením nebo bylinkami. Pro sladkou variantu přidejte místo vody mléko.

Použití kuskusu

Kuskus sám o sobě není nijak chuťově výrazný, výborně se tedy hodí k jídlům, která má doplnit, ne přebít jejich chuť.

Vyzkoušejte jej do různých druhů salátů, jako přílohu k masu i omáčkám, skvělý je k rybě, jako zavářka do polévky, nebo jako náplň do zeleniny na pečení.
Ve sladké variantě zkuste ovocné nákypy a kaše, dezerty, kombinaci s ovocným salátem nebo pudinkem. A pokud opravdu nestíháte, vyzkoušejte
kuskus ochucený.

Velkou výhodou kuskus je, že chutná i studený. Pokud si připravujete svačiny nebo obědy do krabičky, bude kus kus vašim nejlepším pomocníkem.

Nejnovější recepty

Dršťková polévka z papiňáku

Dršťková polévka z papiňáku

Hrnkový dort

Hrnkový dort

Bramborová roláda s uzeným masem, červeným zelím

Bramborová roláda s uzeným masem, červeným zelím

Těstoviny s houbami vařené jako rizoto

Těstoviny s houbami vařené jako rizoto

Šťavnatý králík

Šťavnatý králík

Nejoblíbenější recepty

Kuřecí kousky na ústřicové omáčce  se salátem

Kuřecí kousky na ústřicové omáčce se salátem

Cheesecake

Cheesecake

Čočková polévka

Čočková polévka

Bramboračka

Bramboračka

Mleté lasagne

Mleté lasagne

  • Recepty
  • Zajímavosti
  • Chytré vaření
  • Kontakt
  • Šťavnatý králík
  • Masové kuličky v kari omáčce
  • Jarní salát s kuřecím masem a krutóny
  • Kachní prsa pečená v marinádě
© 2023 Vareni a recepty | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme