4.3
(4)

Category, , ObtížnostStředníPříprava15 minutVaření40 minut
AutorRedakce
Suroviny
○ Na placky:
○ 300 g mletého hovězího masa
○ 300 g mletého vepřového masa
○ 2 stroužky česneku
○ 1 lžíce strouhanky
○ ½ chilli papričky (bez semínek)
○ ½ lžičky římského kmínu
○ sůl a pepř
○ 1 vejce
○ hrst hladké mouky na tvarování
○ 3 lžíce jedlého oleje
○ Na omáčku:
○ 2 lžíce olivového oleje
○ 1 cibule
○ 1 žlutá paprika
○ 1 červená paprika
○ 1 zelená chilli paprička
○ ½ lžičky římského kmínu
○ ½ lžičky mletého koriandru
○ 1 stroužek česneku
○ sůl a pepř
○ 1 lžíce třtinového cukru
○ 600 g pasírovaných rajčat Podravka
○ Na kuskus:
○ 400 g kuskusu
○ 2 hřebíčky
○ 1 lžička mletého koriandru
○ sůl
○ hrst čerstvého koriandru
○ K podávání:
○ 2 jarní cibulky
○ 200 ml zakysané smetany
Postup
1

Nejprve se pustíme do přípravy omáčky: v kastrůlku rozehřejeme olej a opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dosklovita. Pak přidáme papriky nakrájené na kostičky a chilli papričku nakrájenou na kolečka (semínka vyhodíme). Přisypeme římský kmín, koriandr, prolisovaný česnek, sůl, pepř i cukr. Celou tuto směs necháme společně několik minut opékat za občasného promíchání. Pak přidáme rajčata, ochutnáme a případně dochutíme, zmírníme plamen a necháme pomalu probublávat za občasného promíchání asi tak půl hodiny, aby směs zhoustla.

2

Mezitím připravíme placky: mleté maso smícháme v míse s prolisovaným česnekem, strouhankou, chilli papričkou posekanou najemno, římským kmínem, solí, pepřem a vajíčkem. Vypracujeme hladkou směs. Můžeme ochutnat syrové maso, jestli je směs dostatečně výrazná a ostrá, případně dochutíme. Pak si dáme na velké prkénko mouku a z masové směsi tvarujeme placky široké asi 6 cm a tlusté asi 2 cm.

3

Když máme placky připravené, je čas pustit se do přípravy kuskusu, která bude velmi rychlá: dáme ho do velké mísy, zalijeme vroucí vodou (podle poměru na obalu), přidáme hřebíčky, mletý koriandr a sůl. Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme cca 10 minut bobtnat.

4

Mezitím opečeme placky: Na velké pánvi si rozpálíme olej a placky na něm opečeme z obou stran dozlatova, bude to trvat jen pár minut.

5

Placky dáme na talíř, přelijeme je omáčkou, můžeme dozdobit zakysanou smetanou, posypeme nasekanou jarní cibulkou a doplníme kuskusem. Uvařený kuskus na talíři hojně posypeme čerstvým koriandrem.

6

Doporucujeme použít Rajčata pasírovaná Podravka

Suroviny

Suroviny
○  Na placky:
○  300 g mletého hovězího masa
○  300 g mletého vepřového masa
○  2 stroužky česneku
○  1 lžíce strouhanky
○  ½ chilli papričky (bez semínek)
○  ½ lžičky římského kmínu
○  sůl a pepř
○  1 vejce
○  hrst hladké mouky na tvarování
○  3 lžíce jedlého oleje
○  Na omáčku:
○  2 lžíce olivového oleje
○  1 cibule
○  1 žlutá paprika
○  1 červená paprika
○  1 zelená chilli paprička
○  ½ lžičky římského kmínu
○  ½ lžičky mletého koriandru
○  1 stroužek česneku
○  sůl a pepř
○  1 lžíce třtinového cukru
○  600 g pasírovaných rajčat Podravka
○  Na kuskus:
○  400 g kuskusu
○  2 hřebíčky
○  1 lžička mletého koriandru
○  sůl
○  hrst čerstvého koriandru
○  K podávání:
○  2 jarní cibulky
○  200 ml zakysané smetany

Postup

Postup
1

Nejprve se pustíme do přípravy omáčky: v kastrůlku rozehřejeme olej a opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dosklovita. Pak přidáme papriky nakrájené na kostičky a chilli papričku nakrájenou na kolečka (semínka vyhodíme). Přisypeme římský kmín, koriandr, prolisovaný česnek, sůl, pepř i cukr. Celou tuto směs necháme společně několik minut opékat za občasného promíchání. Pak přidáme rajčata, ochutnáme a případně dochutíme, zmírníme plamen a necháme pomalu probublávat za občasného promíchání asi tak půl hodiny, aby směs zhoustla.

2

Mezitím připravíme placky: mleté maso smícháme v míse s prolisovaným česnekem, strouhankou, chilli papričkou posekanou najemno, římským kmínem, solí, pepřem a vajíčkem. Vypracujeme hladkou směs. Můžeme ochutnat syrové maso, jestli je směs dostatečně výrazná a ostrá, případně dochutíme. Pak si dáme na velké prkénko mouku a z masové směsi tvarujeme placky široké asi 6 cm a tlusté asi 2 cm.

3

Když máme placky připravené, je čas pustit se do přípravy kuskusu, která bude velmi rychlá: dáme ho do velké mísy, zalijeme vroucí vodou (podle poměru na obalu), přidáme hřebíčky, mletý koriandr a sůl. Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme cca 10 minut bobtnat.

4

Mezitím opečeme placky: Na velké pánvi si rozpálíme olej a placky na něm opečeme z obou stran dozlatova, bude to trvat jen pár minut.

5

Placky dáme na talíř, přelijeme je omáčkou, můžeme dozdobit zakysanou smetanou, posypeme nasekanou jarní cibulkou a doplníme kuskusem. Uvařený kuskus na talíři hojně posypeme čerstvým koriandrem.

6

Doporucujeme použít Rajčata pasírovaná Podravka

Chilli placky s pikantní omáčkou a koriandrovým kuskusem

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.3 / 5. Vote count: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *