Přejdi na obsah
Vareni a recepty
Menu
  • Úvod
  • Recepty
  • Zajímavosti
  • Chytré vaření
  • Napište nám
Menu

Chilli placky s pikantní omáčkou a koriandrovým kuskusem

4.3
(4)

CategoryHlavní jídla, Maso, ObědyObtížnostStředníPříprava15 minutVaření40 minut
AutorRedakce
Na placky:
300 g mletého hovězího masa
300 g mletého vepřového masa
2 stroužky česneku
1 lžíce strouhanky
½ chilli papričky (bez semínek)
½ lžičky římského kmínu
sůl a pepř
1 vejce
hrst hladké mouky na tvarování
3 lžíce jedlého oleje
Na omáčku:
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 žlutá paprika
1 červená paprika
1 zelená chilli paprička
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky mletého koriandru
1 stroužek česneku
sůl a pepř
1 lžíce třtinového cukru
600 g pasírovaných rajčat Podravka
Na kuskus:
400 g kuskusu
2 hřebíčky
1 lžička mletého koriandru
sůl
hrst čerstvého koriandru
K podávání:
2 jarní cibulky
200 ml zakysané smetany
1

Nejprve se pustíme do přípravy omáčky: v kastrůlku rozehřejeme olej a opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dosklovita. Pak přidáme papriky nakrájené na kostičky a chilli papričku nakrájenou na kolečka (semínka vyhodíme). Přisypeme římský kmín, koriandr, prolisovaný česnek, sůl, pepř i cukr. Celou tuto směs necháme společně několik minut opékat za občasného promíchání. Pak přidáme rajčata, ochutnáme a případně dochutíme, zmírníme plamen a necháme pomalu probublávat za občasného promíchání asi tak půl hodiny, aby směs zhoustla.

2

Mezitím připravíme placky: mleté maso smícháme v míse s prolisovaným česnekem, strouhankou, chilli papričkou posekanou najemno, římským kmínem, solí, pepřem a vajíčkem. Vypracujeme hladkou směs. Můžeme ochutnat syrové maso, jestli je směs dostatečně výrazná a ostrá, případně dochutíme. Pak si dáme na velké prkénko mouku a z masové směsi tvarujeme placky široké asi 6 cm a tlusté asi 2 cm.

3

Když máme placky připravené, je čas pustit se do přípravy kuskusu, která bude velmi rychlá: dáme ho do velké mísy, zalijeme vroucí vodou (podle poměru na obalu), přidáme hřebíčky, mletý koriandr a sůl. Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme cca 10 minut bobtnat.

4

Mezitím opečeme placky: Na velké pánvi si rozpálíme olej a placky na něm opečeme z obou stran dozlatova, bude to trvat jen pár minut.

5

Placky dáme na talíř, přelijeme je omáčkou, můžeme dozdobit zakysanou smetanou, posypeme nasekanou jarní cibulkou a doplníme kuskusem. Uvařený kuskus na talíři hojně posypeme čerstvým koriandrem.

6

Doporucujeme použít Rajčata pasírovaná Podravka

Suroviny

 Na placky:
 300 g mletého hovězího masa
 300 g mletého vepřového masa
 2 stroužky česneku
 1 lžíce strouhanky
 ½ chilli papričky (bez semínek)
 ½ lžičky římského kmínu
 sůl a pepř
 1 vejce
 hrst hladké mouky na tvarování
 3 lžíce jedlého oleje
 Na omáčku:
 2 lžíce olivového oleje
 1 cibule
 1 žlutá paprika
 1 červená paprika
 1 zelená chilli paprička
 ½ lžičky římského kmínu
 ½ lžičky mletého koriandru
 1 stroužek česneku
 sůl a pepř
 1 lžíce třtinového cukru
 600 g pasírovaných rajčat Podravka
 Na kuskus:
 400 g kuskusu
 2 hřebíčky
 1 lžička mletého koriandru
 sůl
 hrst čerstvého koriandru
 K podávání:
 2 jarní cibulky
 200 ml zakysané smetany

Postup

1

Nejprve se pustíme do přípravy omáčky: v kastrůlku rozehřejeme olej a opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dosklovita. Pak přidáme papriky nakrájené na kostičky a chilli papričku nakrájenou na kolečka (semínka vyhodíme). Přisypeme římský kmín, koriandr, prolisovaný česnek, sůl, pepř i cukr. Celou tuto směs necháme společně několik minut opékat za občasného promíchání. Pak přidáme rajčata, ochutnáme a případně dochutíme, zmírníme plamen a necháme pomalu probublávat za občasného promíchání asi tak půl hodiny, aby směs zhoustla.

2

Mezitím připravíme placky: mleté maso smícháme v míse s prolisovaným česnekem, strouhankou, chilli papričkou posekanou najemno, římským kmínem, solí, pepřem a vajíčkem. Vypracujeme hladkou směs. Můžeme ochutnat syrové maso, jestli je směs dostatečně výrazná a ostrá, případně dochutíme. Pak si dáme na velké prkénko mouku a z masové směsi tvarujeme placky široké asi 6 cm a tlusté asi 2 cm.

3

Když máme placky připravené, je čas pustit se do přípravy kuskusu, která bude velmi rychlá: dáme ho do velké mísy, zalijeme vroucí vodou (podle poměru na obalu), přidáme hřebíčky, mletý koriandr a sůl. Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme cca 10 minut bobtnat.

4

Mezitím opečeme placky: Na velké pánvi si rozpálíme olej a placky na něm opečeme z obou stran dozlatova, bude to trvat jen pár minut.

5

Placky dáme na talíř, přelijeme je omáčkou, můžeme dozdobit zakysanou smetanou, posypeme nasekanou jarní cibulkou a doplníme kuskusem. Uvařený kuskus na talíři hojně posypeme čerstvým koriandrem.

6

Doporucujeme použít Rajčata pasírovaná Podravka

Chilli placky s pikantní omáčkou a koriandrovým kuskusem
SurovinyPostup

Jak se Vám líbí tento recept?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 4.3 / 5. Počet hlasů: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.

Nejnovější recepty

Dršťková polévka z papiňáku

Dršťková polévka z papiňáku

Hrnkový dort

Hrnkový dort

Bramborová roláda s uzeným masem, červeným zelím

Bramborová roláda s uzeným masem, červeným zelím

Těstoviny s houbami vařené jako rizoto

Těstoviny s houbami vařené jako rizoto

Šťavnatý králík

Šťavnatý králík

Nejoblíbenější recepty

Kuřecí čína

Kuřecí čína

Domácí langoše

Domácí langoše

Míša řezy

Míša řezy

Hlíva ústřičná se zeleninou a smetanou

Hlíva ústřičná se zeleninou a smetanou

Kuřecí gyros se zelným salátem

Kuřecí gyros se zelným salátem

  • Recepty
  • Zajímavosti
  • Chytré vaření
  • Kontakt
  • Šťavnatý králík
  • Masové kuličky v kari omáčce
  • Jarní salát s kuřecím masem a krutóny
  • Kachní prsa pečená v marinádě
© 2023 Vareni a recepty | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme