Přejdi na obsah
Vareni a recepty
Menu
  • Úvod
  • Recepty
  • Zajímavosti
  • Chytré vaření
  • Napište nám
Menu

Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš

3.9
(25)

CategoryHlavní jídla, ObědyObtížnostStředníPříprava20 minutVaření30 minut
AutorRedakce
uzenina (větší klobáska, točený salám, párky, buřty - co kdo rád)
6 větších brambor
2 střední cibule
olej
2 stroužky česneku
sůl
pepř
sladká mletá paprika
pálivá mletá paprika
majoránka
250 ml smetany na vaření
hladká mouka
1

Uzeninu nakrájíme na menší kostky, brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme také na menší kostky. Cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno.

2

Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibulku do sklovata, přidáme uzeninu, osolíme, opepříme. Necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená.

3

Mezitím do varné konvice můžeme dát vařit vodu a rozetřít česnek se solí.

4

Když je uzenina pěkně opečená, zasypeme sladkou i pálivou paprikou (papriky se nebojíme, u nás jí dáváme poměrně hodně, aby měl guláš pěknou barvičku).

5

Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou. (Kdybychom nechali papriku déle, zhořkla by).

6

Přidáme nakrájené brambory a rozetřený česnek, zasypeme trochou majoránky. Takto vaříme přibližně 10-15 minut, dokud nejsou brambory měkké.

7

V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku, aby vznikla hustá tekutina, pomalu přiléváme do guláše a takto ho zahustíme. Posléze zalijeme celou smetanou a necháme provařit.

8

Guláš dochutíme podle toho, jak potřebujeme. Pro tmavší barvu můžeme přidat papriku, dosolit, nebo ještě více zjemnit smetanou. U nás vítězí jemná chuť a přesto pikantní.

9

Podáváme s chlebem.

Suroviny

 uzenina (větší klobáska, točený salám, párky, buřty - co kdo rád)
 6 větších brambor
 2 střední cibule
 olej
 2 stroužky česneku
 sůl
 pepř
 sladká mletá paprika
 pálivá mletá paprika
 majoránka
 250 ml smetany na vaření
 hladká mouka

Postup

1

Uzeninu nakrájíme na menší kostky, brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme také na menší kostky. Cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno.

2

Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibulku do sklovata, přidáme uzeninu, osolíme, opepříme. Necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená.

3

Mezitím do varné konvice můžeme dát vařit vodu a rozetřít česnek se solí.

4

Když je uzenina pěkně opečená, zasypeme sladkou i pálivou paprikou (papriky se nebojíme, u nás jí dáváme poměrně hodně, aby měl guláš pěknou barvičku).

5

Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou. (Kdybychom nechali papriku déle, zhořkla by).

6

Přidáme nakrájené brambory a rozetřený česnek, zasypeme trochou majoránky. Takto vaříme přibližně 10-15 minut, dokud nejsou brambory měkké.

7

V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku, aby vznikla hustá tekutina, pomalu přiléváme do guláše a takto ho zahustíme. Posléze zalijeme celou smetanou a necháme provařit.

8

Guláš dochutíme podle toho, jak potřebujeme. Pro tmavší barvu můžeme přidat papriku, dosolit, nebo ještě více zjemnit smetanou. U nás vítězí jemná chuť a přesto pikantní.

9

Podáváme s chlebem.

Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš
SurovinyPostup

Jak se Vám líbí tento recept?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 3.9 / 5. Počet hlasů: 25

No votes so far! Be the first to rate this post.

Nejnovější recepty

Dršťková polévka z papiňáku

Dršťková polévka z papiňáku

Hrnkový dort

Hrnkový dort

Bramborová roláda s uzeným masem, červeným zelím

Bramborová roláda s uzeným masem, červeným zelím

Těstoviny s houbami vařené jako rizoto

Těstoviny s houbami vařené jako rizoto

Šťavnatý králík

Šťavnatý králík

Nejoblíbenější recepty

Nadýchaný hrnečkový perník

Nadýchaný hrnečkový perník

Kuskusový salát s hráškem a brokolicí

Kuskusový salát s hráškem a brokolicí

Čevabčiči s bramborem

Čevabčiči s bramborem

Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem

Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem

Ryba  s omáčkou z medvědího česneku

Ryba s omáčkou z medvědího česneku

  • Recepty
  • Zajímavosti
  • Chytré vaření
  • Kontakt
  • Šťavnatý králík
  • Masové kuličky v kari omáčce
  • Jarní salát s kuřecím masem a krutóny
  • Kachní prsa pečená v marinádě
© 2023 Vareni a recepty | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme