Print Options:

Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš

Yields4 ServingsPříprava20 minutVaření30 minutTotal Time50 minut

 uzenina (větší klobáska, točený salám, párky, buřty - co kdo rád)
 6 větších brambor
 2 střední cibule
 olej
 2 stroužky česneku
 sůl
 pepř
 sladká mletá paprika
 pálivá mletá paprika
 majoránka
 250 ml smetany na vaření
 hladká mouka
1

Uzeninu nakrájíme na menší kostky, brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme také na menší kostky. Cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno.

2

Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibulku do sklovata, přidáme uzeninu, osolíme, opepříme. Necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená.

3

Mezitím do varné konvice můžeme dát vařit vodu a rozetřít česnek se solí.

4

Když je uzenina pěkně opečená, zasypeme sladkou i pálivou paprikou (papriky se nebojíme, u nás jí dáváme poměrně hodně, aby měl guláš pěknou barvičku).

5

Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou. (Kdybychom nechali papriku déle, zhořkla by).

6

Přidáme nakrájené brambory a rozetřený česnek, zasypeme trochou majoránky. Takto vaříme přibližně 10-15 minut, dokud nejsou brambory měkké.

7

V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku, aby vznikla hustá tekutina, pomalu přiléváme do guláše a takto ho zahustíme. Posléze zalijeme celou smetanou a necháme provařit.

8

Guláš dochutíme podle toho, jak potřebujeme. Pro tmavší barvu můžeme přidat papriku, dosolit, nebo ještě více zjemnit smetanou. U nás vítězí jemná chuť a přesto pikantní.

9

Podáváme s chlebem.

Nutrition Facts

Servings 0