Print Options:

Svíčková na smetaně

Yields4 ServingsPříprava25 minutVaření40 minutTotal Time1 hr 5 minut

 800 g zadního hovězího
 300 g kořenové zeleniny
 (mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
 1 cibule
 50 g plnotučné hořčice
 2 lžíce cukru
 2 lžíce octa
 100 g oleje
 kousek másla
 100 g uzené slaniny
 asi lžíce mouky (podle lepku)
 250 ml šlehačky
 3 ks bobkového listu
 5 ks nového koření
 5 kuliček pepře
 citronová šťáva na dochucení
 sůl
 vývar
1

Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme karamelizovat.

2

Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.

3

Je-li třeba, zahustíme hladkou moukou, rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.

4

Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Nutrition Facts

Servings 0