Jak správně uvařit rýži? Jaký je rozdíl mezi vařením a dušením?
Jak správně připravit rýži?
Vybrat si můžete ze dvou způsobů.
Vaření se hodí spíše pro krátkozrnné druhy rýže, navíc rýži můžete vařit i v jiných teputinách, ve výraru na rizoto, nebo v mléce, pokud připravujete nákyp nebo kaši. Naopak dušení použijte, pokud chcete výslednou rýži krásně nadýchanou jako samostatnou přílohu nebo do salátu například rýži Basmati.
Vaření rýže
- Před vařením rýži důkladně properte pod studenou tekoucí vodou. Ideální vytrvat, dokud bude odtékat bíle zbarvená voda.
- Rýži osolte a zalijte studenou vodou v poměru 1:2 (jeden díl rýže a dva díly vody). Při takovém poměru se všechna voda vstřebá, rýži nemusíte slévat a zůstane kyprá.
- Vařte 15-20 minut při mírné teplotě s odkrytou pokličkou. Pozor dobu varu musíte přizpůsobit i druhu rýže viz popis druhy rýže a jejich využití.
- Pokud jste zvyklí vařit rýži ve velkém množství vody, klidně pokračujte. Jen počítejte že s vodou, kterou vyléváte odchází i živiny. Rýži při vaření více hlídejte, ať ji nerozvaříte příliš.
Dušení rýže
- Rýži důkladně propláchněte pod studenou vodou.
- Propláchnutou rýži nechte v cedníku okapat a pak ji zlehka opečte zhruba na lžíci olivového oleje, nebo trošce másla. Míchejte až se rýže obalí tukem, počkejte až se rozvoní a změní barvu, zesklovatí. Trvá to asi 1 minutu, maximálně 2. Rýži míchejte, ať se nezačne připalovat.
- Teprve potom jí zalijte horkou vodou. Vodu přilijte opatrně, dno hrnce je rozpálené, vyhrne se oblak páry. Rýži osolte, zamíchejte a přikryjte pokličkou. Duste doměkka, cca 10-15 minut při mírné teplotě. Dál už nemíchejte.
- Hotovou rýži načechrejte vidličkou.
TIPY navíc!
Rýži je vždy lépe vařit v širokém nízkém hrnci, rýže tak lépe změkne, dobře vstřebá vodu a nedeformuje se vlastní tíhou. Pokud ji budete připravovat v malém hrnci a vyšší vrstvě, spodní zrnka budou upěchovaná a nikdy nedocílíte nadýchaného výsledku.
Rýži nikdy nemíchejte zbytečně byste přispívali k deformaci tvaru.
Nebojte se koupit více druhů a mezi sebou je vzájemně kombinovat. Mohou vám vzniknout zajímavé chutě. Nekombinujte jedině Basmati rýži, je perfektní samostatně, navíc se vaří nejkratší dobu.
Pokud si nejste jistí dobou varu, prostě rýži přiveďte k varu a ochutnávejte až bude akorát na skus.