Jak správně uvařit brambory.
Brambory už v Evropě používáme pár stovek let, v Peru, odkud pocházejí, dokonce až 4 tisíce let. Když je přivezl Kolumbus do Evropy, měly na svědomí pár otrav. Nať rostliny lilek brambor (Solanum tuberosum) je totiž jedovatá. A obyvatelům starého světa chvilku trvalo, než přišli na to, že se jedí hlízy.
Brambory jsou zajímavé i z nutričního hlediska. I když nám připadají jako levná příloha, ve skutečnosti jsou hodnotnou položkou v jídelníčku. Mohou obsahovat až 25 mg vitamínu C na gram (množství bohužel klesá nesprávným uskladněním i přípravou). I proto ve své době zafungovaly jako velmi dobrá obrana proti kurdějím. Kromě toho obsahují brambory také vitamíny řady B a mnoho dalších minerálů, zejména hořčík, železo, zinek, mangan a draslík.
Brambory jsou zdravé syrové, vařené i pečené.
Začnete horkou vodou
Brambory se slupkou různých barev.Oloupat, nakrájet na co nejmenší kousky a hodit do hrnce se studenou vodou. Stačí nechat chvíli probublávat a za chvíli máme uvařeno. Při takovém to postupu se většina chutí, ale i zdraví prospěšných látek, vylouhuje do vody, kterou potom slijeme. To je přece škoda. Většina šéfkuchařů proto doporučuje vařit brambory ve slupce, nebo aspoň nakrájené na co největší kusy. Jen tak se podaří zachovat maximum zdraví prospěšných látek. Brambory bychom měli navíc vkládat už do vroucí vody, nikoli do studené. Na vyšší teplotu je stačí povařit krátce a potom ji snížit a nechat brambory dojít. Před přidáním brambor do vody přidejte kmín, trochu oleje, a také sůl. Jen to s ní nepřežeňte – maximem by mělo být asi 10 gramů soli na kilo. Dosáhnete tak dokonalé chuti, konzistence, ale i prospěšnosti zdraví. Jen raději moc neotálejte s jejich sléváním, čím delší pobyt ve vodě, tím víc prospěšných látek se doplaví.