Přejdi na obsah
Vareni a recepty
Menu
  • Úvod
  • Recepty
  • Zajímavosti
  • Chytré vaření
  • Napište nám
Menu

Správné skladování zeleniny a ovoce v kuchyni

Zveřejněno v 16. 9. 20229. 1. 2023 od Redakce

Pro celoživotní milovníky zeleniny i pro začátečníky, kteří udělali krok správným směrem, je nutné vědět, že zelenina má specifické zacházení, které ovlivňuje její chuť, trvanlivost a uplatnění.

Navíc se zdánlivě nepotřebné části zeleniny dají ještě využít a někdy dokonce dochází k vyhození částí zeleniny, která má z nutričního hlediska nejvyšší hodnotu. To vše se dá poměrně snadno naučit.

Chyby při skladování zeleniny a ovoce

Nákup zeleniny ve velkém může být skvělý způsob, jak ušetřit peníze. Při nákupu velkých pytlů brambor, cibule, jablek, avokáda, česneku a dalších je třeba se připravit na skladování. Brambory a cibule vydrží měsíce, pokud jsou skladované v chladném a tmavém prostoru. Cibuli ani Jablka se nedoporučuje skladovat u brambor. Cibule uvolňuje plyny, které způsobují, že brambory rychleji klíčí. Ethylen uvolňující se z jablek, ovlivňuje zrání. Snižuje skladovatelnost brambor, ale například může být užitečný při dozrávání banánů.

Zelenina ukládaná v chladu, jako je kapusta, brokolice, mrkev nebo celer, vydrží déle, když se dají do plastového sáčku. Ze zeleniny, která se prodává z natí (mrkev, tuřín, ředkvičky), se před vložením do lednice nať odstraní. Vysává z jedlé části živiny a vlhkost. To způsobuje, že potom zelenina povadlá (gumová, scvrklá).

Nejnovější recepty

Dršťková polévka z papiňáku

Dršťková polévka z papiňáku

Hrnkový dort

Hrnkový dort

Bramborová roláda s uzeným masem, červeným zelím

Bramborová roláda s uzeným masem, červeným zelím

Těstoviny s houbami vařené jako rizoto

Těstoviny s houbami vařené jako rizoto

Šťavnatý králík

Šťavnatý králík

Nejoblíbenější recepty

Gulášová polévka z mletého masa

Gulášová polévka z mletého masa

Havajský salát s japonským původem Poke bowl

Havajský salát s japonským původem Poke bowl

Salát se sýrovými kuličkami

Salát se sýrovými kuličkami

Šťavnatý králík

Šťavnatý králík

Bramboračka

Bramboračka

  • Recepty
  • Zajímavosti
  • Chytré vaření
  • Kontakt
  • Šťavnatý králík
  • Masové kuličky v kari omáčce
  • Jarní salát s kuřecím masem a krutóny
  • Kachní prsa pečená v marinádě
© 2023 Vareni a recepty | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme