Pro celoživotní milovníky zeleniny i pro začátečníky, kteří udělali krok správným směrem, je nutné vědět, že zelenina má specifické zacházení, které ovlivňuje její chuť, trvanlivost a uplatnění.
Navíc se zdánlivě nepotřebné části zeleniny dají ještě využít a někdy dokonce dochází k vyhození částí zeleniny, která má z nutričního hlediska nejvyšší hodnotu. To vše se dá poměrně snadno naučit.
Chyby při skladování zeleniny a ovoce
Nákup zeleniny ve velkém může být skvělý způsob, jak ušetřit peníze. Při nákupu velkých pytlů brambor, cibule, jablek, avokáda, česneku a dalších je třeba se připravit na skladování. Brambory a cibule vydrží měsíce, pokud jsou skladované v chladném a tmavém prostoru. Cibuli ani Jablka se nedoporučuje skladovat u brambor. Cibule uvolňuje plyny, které způsobují, že brambory rychleji klíčí. Ethylen uvolňující se z jablek, ovlivňuje zrání. Snižuje skladovatelnost brambor, ale například může být užitečný při dozrávání banánů.
Zelenina ukládaná v chladu, jako je kapusta, brokolice, mrkev nebo celer, vydrží déle, když se dají do plastového sáčku. Ze zeleniny, která se prodává z natí (mrkev, tuřín, ředkvičky), se před vložením do lednice nať odstraní. Vysává z jedlé části živiny a vlhkost. To způsobuje, že potom zelenina povadlá (gumová, scvrklá).